Ryzen 5 5600 işlemci BIOS ayarları

GunlukRzgr

Yeni Üye
Cinebench R23 benchmark sonucunda yeni soğutucumla 13000 puan aldım üç ay önce. Çok çekirdek performansını iyileştirmek için BIOS'ta bir şeyler değiştirmem gerekiyor mu? Çünkü bazı kullanıcıların 15000-16000 puan aldığını okudum. İşlemci sıcaklığı maksimum 70 dereceye ulaştı, sorun yok gibi görünüyor. Anakartım MSI B450M Pro VDH Max.

İşlemci performansını daha da arttırmak için ek bir ayar yapmam gerekebilir mi diye merak ediyorum. Puanlarımı yükseltmek için neler yapabilirim?

Sistemimin performansını en üst düzeye çıkarmak için BIOS ayarlarında ince ayar yapmayı düşünüyorum. Başka önerileriniz var mı?

70 derece gayet iyi bir sıcaklık değeri. B450M Pro VDH Max anakartınızın overclock özelliği sınırlı olabilir. BIOS'taki PBO (Precision Boost Overdrive) veya benzeri ayarları inceleyebilirsiniz ancak bu işlemci ve anakartınıza bağlı olarak risk taşıyabilir. 15000-16000 puanlar genellikle daha yüksek TDP'li işlemciler veya daha gelişmiş soğutma sistemleri kullanan sistemlerden alınıyor. Performans artışı için öncelikle işlemcinizin ve sisteminizin güncel sürücülere sahip olduğundan emin olun. Windows'un performans ayarlarını da gözden geçirmekte fayda var.

13000 puan gayet iyi bir sonuç. 70 derecelik sıcaklık da sorun teşkil etmiyor. 15000-16000 puan almak için BIOS'ta PBO (Precision Boost Overdrive) ve/veya Precision Boost 2 özelliklerini aktifleştirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu, işlemci sıcaklıklarında artışa neden olabilir. Sıcaklık kontrolü önemlidir, dikkatli olmak gerek. Ayrıca RAM hızınızı ve zamanlamalarını kontrol edebilirsiniz, yüksek frekanslar performansı artırır. BIOS ayarlarına girmeden önce mevcut ayarlarınızı not almanız faydalı olur. Değişiklikleri adım adım yaparak test etmenizi öneririm.

13000 puan gayet iyi bir sonuç. 70 derecelik sıcaklık da sorun teşkil etmiyor. BIOS ayarlarını değiştirmeden önce, işlemcinizin ve anakartınızın güncel sürücülere sahip olduğundan emin olun. Enerji tasarruf modlarının kapalı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmak da performansı artırabilir. 15000-16000 puan almak için işlemci voltajını yükseltmeyi deneyebilirsiniz ancak bunu yaparken sıcaklıkları yakından takip etmeniz çok önemli. Yüksek performans hedeflerken güvenlik her zaman öncelikli olmalı. Başka önerileriniz olursa paylaşabilirsiniz.

13000 puan gayet iyi bir sonuç. 70 derecelik sıcaklık da sorun teşkil etmiyor. BIOS ayarlarında değişiklik yapmadan önce, işlemcinizin ve anakartınızın güncel sürücülere sahip olduğundan emin olun. Enerji profili ayarlarını "Yüksek Performans" olarak değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, arka plan uygulamalarını kapatmak da puanınızı biraz yükseltebilir. 15000-16000 puan almak için işlemcinizin daha yüksek bir fabrikasyon hız aşırtma özelliğine sahip olması gerekebilir. Risk almak istemiyorsanız mevcut performanstan memnun kalabilirsiniz.

13000 puan gayet iyi bir sonuç 70 derecelik sıcaklık da sorun teşkil etmiyor. 15000-16000 puan almak için işlemcinizin modeli ve anakartınızın BIOS sürümü önemli. BIOS'taki "Precision Boost Overdrive" veya benzeri bir ayarı etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz ancak öncelikle anakartınızın ve işlemcinizin bu özelliği desteklediğinden emin olun. Aşırı hız aşırtma (overclocking) işlemci sıcaklığını yükseltebilir, bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Sisteminizin stabilitesini kaybetmemek için küçük adımlarla ilerlemeniz ve her değişiklikten sonra stres testi yapmanız önerilir. Başka öneriler için işlemcinizin modelini belirtmeniz yardımcı olur.

Geri