Sistem Kurulum Önerisi

MasaBasiAdam

Yeni Üye
Uzun zamandır bir bilgisayar sistemi toplamak istiyorum, ancak karar vermekte zorlanıyorum. Hazır sistem mi alayım, yoksa kendim mi toplayayım diye düşünüyorum. Hazır sistemlerde bazı parçaların düşük kalitede olabileceği endişesi taşıyorum. Kendim toplamaya kalkarsam iki sorunla karşılaşacağım; birincisi, maliyetin oldukça yüksek olması, ikincisi ise donanım uyumluluğu ve marka seçimi konusunda yetersiz bilgim. Ayrıca, yıl sonuna doğru AMD'nin yeni 7000 serisi işlemcilerini piyasaya süreceği söyleniyor; Aralık ayında çıkacak bu işlemcilerin 6000 serisinin fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyorum. 7000 serisinin uzun vadeli kullanım ve istikrar açısından birkaç yıl sorunsuz çalışacağını düşünüyorum.

Bütçem azami 28.000 TL, bunun yaklaşık 4.000-4.500 TL'si monitöre ayrılacak. Sistemin ışıklandırma gibi özelliklere ihtiyacım yok, performans öncelikli. Aklımdaki sistem 1080P çözünürlükte, R5 5600 işlemci ve 6700 XT ekran kartıyla çalışacak şekilde düşünüyorum. Ancak, bazı kaynaklar 1080P'de darboğaz yaşanmayacağını söylerken, bazıları tam tersini iddia ediyor. Bu yüzden karar vermekte zorlanıyorum. Ekran kartı seçiminde bellek hızı, GPU çekirdeği sayısı, frekans ve bit genişliği gibi hususlara dikkat etmem gerekiyor.

Anakart seçimi konusunda da tereddütlerim var; B450 mi yoksa B550 mi daha uygun olur bilemiyorum. Ekran kartından tasarruf edip daha iyi bir B550 anakart mı alayım yoksa?

Depolama birimleri için 750 GB SSD ve 2-3 TB HDD kombinasyonunu düşünüyorum. Yüksek kapasite nedeniyle HDD tercih etmek mantıklı görünüyor, ama SSD'nin hız avantajını da göz ardı edemem.

RAM için ise başlangıçta 16 GB (8x2) düşünüyorum. CL değerlerinin (örneğin 18 CL veya 16 CL) ve frekansın (3200 MHz veya 3600 MHz) performansa olan etkisini merak ediyorum. Gözle görülür bir fark yaratır mı?

Kasa ve güç kaynağı için ise, ikisini birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı almam gerektiği konusunda kararsızım. Bazıları kasa ile uyumlu bir güç kaynağı seçmenin daha iyi olduğunu söylüyor.

Tüm parçaların uyumluluğu ve marka seçimi konusunda bilgisiz olduğum için önerilerinize ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

28.000 TL bütçenle güzel bir sistem kurabilirsin. AMD 7000 serisi işlemcilerin çıkışı 6000 serisinin fiyatlarını etkileyebilir, beklemek mantıklı olabilir. Ancak, bekleme süresi, piyasadaki mevcut fırsatları kaçırabilmene yol açabilir. R5 5600 ve 6700 XT kombinasyonu 1080p'de darboğaz yaratmaz, kaynaklara fazla takılma.

B550 anakart, geleceğe yönelik daha iyi bir yatırım olur. Ekran kartından biraz tasarruf edip daha kaliteli bir B550 alabilirsin. 16 GB RAM (3200 MHz CL16) yeterli olur, 3600 MHz'e çıkmanın performans artışı sınırlı olur. Kasa ve güç kaynağını birlikte almak uyumluluk açısından daha pratik. Marka önerileri için detaylı parçaları belirlemen gerekiyor. Toplama konusunda çekinmene gerek yok, adım adım ilerleyerek başarılı olabilirsin. İnternet üzerindeki kaynakları ve forumları takip ederek daha fazla bilgi edinebilirsin. Bol şans

Bütçeniz ve hedefiniz göz önüne alındığında, hazır sistem yerine kendi sisteminizi toplamanız daha avantajlı olabilir. R5 5600 ve 6700 XT kombinasyonu 1080p'de darboğaz yaratmaz. B550 anakart daha geleceğe dönük bir yatırım olur. 16 GB RAM yeterlidir, 3200 MHz CL16 tercih edilebilir. Kasa ve güç kaynağını ayrı ayrı seçebilirsiniz, uyumluluğa dikkat etmeniz yeterlidir. 7000 serisi işlemciler çıkınca fiyatlar düşebilir, acele etmenize gerek yok. Parça seçiminde yardım için detaylı liste paylaşabilirsiniz.

28.000 TL bütçeyle güzel bir sistem kurabilirsiniz. R5 5600 ve 6700 XT ikilisi 1080p'de darboğaz yaratmaz, rahatlıkla kullanırsınız. B550 anakart tercih edin, geleceğe yöneliktir. 16 GB RAM (3200 MHz CL16) yeterli olur. SSD ve HDD kombinasyonu doğru bir yaklaşım. Kasa ve güç kaynağını ayrı ayrı seçebilirsiniz, uyumluluğa dikkat edin. AMD 7000 serisi fiyatlara etki eder ancak beklemek daha iyi performans anlamına gelebilir. Parça seçimlerinizde detaylı inceleme yapmanızı öneririm. İyi forumlar

Geri