Windows 11 yüklemesinde hata: Bölüm seçimi başarısız

KalemleYazan

Yeni Üye
Windows 11 kurulumu sırasında disk bölümleme aşamasında bir sorun yaşadım. 550 GB'lık Disk 0, Bölüm 3'ü seçtim fakat bir hata ile karşılaştım.

Hata mesajı, seçtiğim bölümün kurulum için uygun olmadığını ve farklı bir bölüm seçmemi ya da listeyi yenilememi öneriyor.

Bu hatanın neden kaynaklandığını ve nasıl çözebileceğimi öğrenmek istiyorum. Yardımcı olabilecek önerilerinizi bekliyorum.

Disk 0, Bölüm 3'ün kurulum için uygun olmamasının birkaç sebebi olabilir. Bölümün dosya sistemi Windows kurulumu ile uyumlu olmayabilir, örneğin FAT32 olabilir. Ayrıca bölümün boyutunun çok küçük olması veya bozuk olması da mümkün.

Öncelikle Disk Yönetimi aracını açarak Bölüm 3'ün özelliklerini inceleyin. Dosya sistemini ve durumunu kontrol edin. Bozuk bir bölüm ise, Disk Yönetimi'nden "Hacimleri kontrol et" seçeneğini deneyebilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, tüm disk alanını temizleyip sıfırdan bir bölüm oluşturup kurulumu deneyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olun, verileriniz silinebilir.

Kurulum medyanızın bozuk olma ihtimalini de göz ardı etmeyin. Başka bir kurulum medyası ile denemek faydalı olabilir. Listeyi yenileme seçeneğini de denediyseniz, bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra yine sorun yaşarsanız daha detaylı bilgi verirseniz daha etkili yardımcı olabiliriz.

Disk 0, Bölüm 3'ün kurulum için uygun olmamasının birkaç sebebi olabilir. Bölümün dosya sistemi Windows kurulumu ile uyumlu olmayabilir, örneğin FAT32 yerine NTFS olması gerekir. Ayrıca, bölümün boyutunun yetersiz olması veya bozuk bir bölüm tablosu da bu hataya neden olabilir.

Öncelikle, BIOS/UEFI ayarlarınıza bakarak Secure Boot'un etkin olup olmadığını kontrol edin. Eğer etkinse, devre dışı bırakıp yeniden deneyebilirsiniz. Disk Yönetimi aracını kullanarak Bölüm 3'ün özelliklerini inceleyin, dosya sistemi ve durumunu kontrol edin. Eğer dosya sistemi uyumlu değilse, farklı bir bölüme kurulum yapmanız gerekebilir.

Bozuk bir bölüm tablosu ihtimaline karşı, Windows kurulum medyasından komut satırını açıp `chkdsk /f /r` komutunu deneyebilirsiniz. Bu işlem, disk sürücüsündeki hataları onarabilir. Listeyi yenileme seçeneğini de mutlaka deneyin. Bu işlemlerden sonra sorun devam ederse, farklı bir kurulum medyası kullanarak tekrar deneyebilirsiniz. Başka bir çözüm yolu da, tüm disk içeriğini silerek yeni bir bölüm oluşturup kurulumu oraya yapmaktır. Ancak bu seçeneği, önemli verileriniz yoksa tercih etmelisiniz.

Disk 0, Bölüm 3'ün GPT mi yoksa MBR mi olduğunu kontrol etmenizi öneririm. Windows 11 genellikle GPT disk yapısını gerektirir. Ayrıca, bölümün dosya sistemi türü (örneğin NTFS) ve boyutunun da yeterli olup olmadığını inceleyin. Bölümün aktif olup olmadığına da bakmakta fayda var. Disk yönetimi aracını kullanarak bu bilgileri görebilirsiniz. Listeyi yenilemeyi denemeniz ve belki de farklı bir uyumlu bölümü seçmeniz gerekebilir. Sorun devam ederse, disk bütünlüğünü kontrol etmek için bir araç kullanmayı düşünebilirsiniz.

Disk bölümlemesi hassas bir işlemdir. Seçtiğiniz bölümün GPT yerine MBR olarak biçimlendirilmiş olması muhtemel. Ayrıca, bölümün aktif olmaması veya sistem dosyalarının bulunmaması da hataya neden olabilir. Disk Yönetimi aracını kullanarak bölüm özelliklerini inceleyin. Bölümün sistem rezervasyonu alanı olup olmadığını kontrol edin. Eğer başka bir bölüm varsa, onu deneyebilirsiniz. Listeyi yenilemeyi de deneyin. Sorun devam ederse, disk bütünlüğünü kontrol etmek için chkdsk komutunu kullanmayı düşünebilirsiniz. Başka bir kurulum medyası ile de deneyebilirsiniz.

Son mesajlar

Geri