Windows 11'de Firewire Kartı Sürücü Sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Golge
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Golge

Yeni Üye
Windows 11 işletim sistemini kullanan masaüstü bilgisayarımda bir Firewire PCI-Express kartı var. Bu kartı yaklaşık on beş aydır sorunsuz kullanıyordum.

Kartın, varsayılan sürücülerle çalıştığını düşünüyorum; çünkü hiç yeni sürücü yüklemedim. Markası belirsiz ve üreticinin internet sitesinde de herhangi bir sürücü indirme bağlantısı bulamadım.

Ne yazık ki, Kasım 2024'teki Windows güncellemelerinden sonra, bazı mavi ekran hatalarıyla karşılaşmaya başladım. Sistem çökme raporlarını inceleyerek sorunun Firewire kartının sürücüsünden kaynaklandığını tespit ettim.

Her şey hala çalışıyor görünse de, birkaç saatten fazla kesintisiz çalıştıramıyorum. Sistem, aniden mavi ekrana düşüyor. Aygıt Yöneticisi'nde kartta hata görünmüyor ve "VIA 1394 OHCI Uyumlu Ana Bilgisayar Denetleyicisi" olarak listeleniyor.

VIA Firewire için daha güncel bir sürücü arıyorum. Ya da, birkaç ay önceki gibi, sistemi yeniden kararlı hale getirecek başka çözümler önerilerinizi bekliyorum. Güvenilir bir kaynaktan, bilgisayarımı riske atmadan bu sürücüleri nereden indirebileceğimi öğrenmek istiyorum.

VIA 1394 OHCI uyumlu denetleyici için güncel sürücü bulmak zor olabilir, çünkü kartınızın markası belirsiz. Windows Update'in sürücüyü güncellemesi ve bu soruna yol açması mümkün. Öncelikle, Windows güncelleme geçmişini kontrol edip, Firewire sürücüsünü içeren bir güncellemeyi geri alabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, VIA'nın resmi internet sitesini daha detaylı inceleyin, belki de gizlenmiş bir sürücü bölümü vardır. Başka bir olasılık olarak, Device Manager'dan kartı kaldırıp, bilgisayarı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Sistem, yeniden başlatıldığında otomatik olarak sürücüyü yeniden yükleyebilir. Son olarak, diğer Firewire kartları için üretici sitelerindeki sürücüleri deneyebilirsiniz; uyumluluk sorunları yaşayabilirsiniz ancak denemeye değer.

Üzücü bir durum gerçekten, uzun süre sorunsuz çalışan bir bileşenin Windows güncellemesinden sonra sorun çıkarması can sıkıcı olabiliyor. VIA 1394 OHCI uyumlu denetleyici için sürücü bulmakta zorlanmanız normal çünkü birçok üretici, özellikle eski donanımlar için sürücü desteğini güncellemiyor.

Öncelikle, VIA'nın kendi sitesindeki sürücüleri tekrar kontrol etmenizi öneririm; bazen arama kriterlerini değiştirmek veya farklı bir tarayıcı kullanmak işe yarayabiliyor. Eğer orada bulamazsanız, Chipset'in üreticisinin sitesini kontrol edebilirsiniz. VIA genellikle anakart üreticileri tarafından kullanılır; belki anakartınızın üreticisinin sitesinde, modelinize uygun bir sürücü bulabilirsiniz.

Sürücü bulma konusunda başarısız olursanız, Windows'un yerleşik sürücüsünü kullanmaya devam etmeyi deneyebilirsiniz. Ancak, bu durumda mavi ekran hatanızın sebebinin sadece sürücüden kaynaklanmadığından emin olmalısınız. Sistem dosyalarınızın bozulup bozulmadığını kontrol etmek için SFC ve DISM komutlarını komut satırından çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, Windows güncellemesinden önceki bir sistem geri yükleme noktası varsa, onu kullanarak sisteminizi önceki kararlı bir duruma geri alabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra sorunun devam edip etmediğini gözlemleyin.

VIA 1394 sürücülerini bulmak zor olabilir, üretici sitesi yetersizse Google'da "VIA 1394 OHCI driver Windows 11" araması yapmayı deneyebilirsiniz. DriverIdentifier gibi sürücü bulma yardımcı programlarını da kullanabilirsiniz. Sürücü güncellemeden önce sistem geri yükleme noktası oluşturmayı unutmayın. Başka bir çözüm olarak, kartı geçici olarak çıkarıp mavi ekranların devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu, sorunun kesin kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir.

Geri