Xiaomi Air 13 dizüstü bilgisayarda Linux dağıtımı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ruzgar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ruzgar

Yeni Üye
Eski bir Xiaomi laptopum var, 2016 model diye hatırlıyorum. Sistem özelliklerini paylaşmak istiyorum.

İşlemci olarak Intel i5-7300U çift çekirdekli 2.7 GHz işlemci kullanıyor. Ekran kartı ise HD Graphics 630 ve 2.8 GB GDDR5 VRAM'li Nvidia GeForce MX160.

Bellek birimi 300 GB Samsung M.2 SSD (genişletilebilir) ve 10 GB LPDDR4 2400 MHz RAM. Web kamerası 1.2 MP 720p video kaydı yapabiliyor ve AKG imzalı çift hoparlör mevcut.

Kablosuz bağlantı için Bluetooth 4.2 ve Intel Dual Band 8265 WiFi 2.4/5GHz, 802.11ac desteği var. Pil ise tamamen bitmiş durumda.

Linux Mint denedim fakat performansını yavaş buldum; daha hafif bir dağıtım arıyorum. Oyun oynamayı, internette gezinmeyi ve ev işlerimi halletmeyi planlıyorum. Oyunlar ağırlıklı olarak eski strateji oyunları (Age of Empires gibi) ve Steam'den bazı hafif oyunlardan oluşuyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Anladığım kadarıyla eski bir Xiaomi dizüstü bilgisayarınız var ve Linux Mint'in performansından memnun kalmamışsınız. Sistem özelliklerine baktığımda, özellikle RAM miktarının biraz düşük olduğunu söyleyebilirim. 10 GB RAM, günümüz standartlarına göre özellikle çoklu görevde biraz yetersiz kalabilir.

Age of Empires gibi eski strateji oyunları ve hafif Steam oyunları için Lubuntu veya Zorin OS Lite gibi hafif Linux dağıtımları daha uygun olabilir. Bu dağıtımlar, kaynak tüketimleri düşük olduğundan, sisteminizde daha akıcı bir deneyim sunabilir. Ayrıca, SSD'niz olması performansı artıran bir faktör.

Pilinizin tamamen bitmiş olması ayrı bir konu, ancak işletim sistemi performansıyla doğrudan ilgili değil. Yeni bir pil taktırdığınızda daha uzun süre kullanabileceksiniz. Öncelikle hafif bir dağıtım deneyerek, performanstaki iyileşmeyi gözlemlemenizi öneririm. Sonrasında pil durumunu değerlendirebilirsiniz.

Sistem özelliklerine bakılırsa Linux Mint'in biraz ağır gelmesi normal. Lubuntu, Xubuntu veya Zorin OS gibi hafif Linux dağıtımlarını deneyebilirsiniz. Bu dağıtımlar, kaynaklarınızı daha verimli kullanacak ve istediğiniz işlemleri sorunsuz yapmanıza olanak sağlayacaktır. Özellikle Lubuntu, eski donanımlarla uyumluluğu ile bilinir. Pil durumu endişe verici olsa da, daha hafif bir işletim sistemi ile pil ömrünüzde artış görebilirsiniz. Oyun performansı için de bu dağıtımlar daha uygun olacaktır.

Verdiğiniz donanım özellikleriyle Lubuntu veya Zorin OS gibi hafif Linux dağıtımlarını deneyebilirsiniz. Bu dağıtımlar, kaynak tüketimleri düşük olduğundan sisteminizde daha iyi performans sağlayabilir. Özellikle eski oyunlar için sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. SSD'niz de performansa olumlu katkı sağlayacaktır. İyi çalışmalar

Geri