9900X3D işlemci ve 6300MHz RAM sorunu

MasalsizYol

Yeni Üye
Ekran kartı yük altında çalışırken sistem kapanıyor. 7000MHz Corsair Vengeance 16x2 RAM'ler kullanıyorum ve EXPO özelliği etkinleştirildiğinde, yüksek grafik ayarlarında oyun oynarken veya stres testi yaparken sistem aniden kapanıyor. Güç düğmesine basıp tekrar açmak zorunda kalıyorum. Bu durum geçen ay başımdan beri devam ediyor.

EXPO etkin ve RAM hızı 7000MHz iken, FLCK değerini 2200 olarak ayarladım. Fakat sorun yine aynı şekilde devam etti. Bu yüzden RAM hızını 5200 MHz'e düşürmeyi düşünüyorum. Bu durumda FLCK değerinin ne olması gerektiğini bilmiyorum.

EXPO devre dışı bırakıldığında, RAM 4500 MHz'de çalışıyor ve herhangi bir sorun yaşamıyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.

5200 MHz'e düşürdüğünüzde FLCK değerini 1800 MHz olarak deneyebilirsiniz. Bu, 1:1.2 oranını yakalamaya yardımcı olabilir. Ancak sorun RAM'lerden kaynaklanmayabilir. Sisteminizin güç kaynağı yeterli güç sağlamıyor olabilir veya işlemci sıcaklıkları aşırı yükseliyor olabilir. Öncelikle işlemci ve GPU sıcaklıklarını oyun oynarken veya stres testi sırasında izleyin. Ayrıca, güç kaynağınızın yeterli watt değerine sahip olduğundan emin olun. Sorun devam ederse, BIOS'taki XMP profilini tamamen devre dışı bırakıp, her bir RAM çubuğunu ayrı ayrı test edebilirsiniz. Sistem günlüğüne bakmak da faydalı olabilir.

Geri