B450 anakartta çift kanal RAM desteği

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ayna
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ayna

Yeni Üye
Selamlar herkese. 21 GB, 3600 MHz RAM kullanıyorum şu sıralar. Önce 28 GB'dı ama bir tanesi arıza verdi, geçen hafta ikinci el bir tane daha aldım.

Anakartımda dört RAM yuvası mevcut. Dördüncü RAM'i takınca sistem çift kanallı mı yoksa tek kanallı mı çalışır diye merak ediyorum.

Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sisteminin çift kanallı mı tek kanallı mı çalıştığı RAM'lerin nasıl takılı olduğuna bağlıdır. Anakartınızda muhtemelen iki kanal vardır. Eğer ikişer RAM çifti takarsanız (örneğin, A1 ve B1 yuvalarına, ya da A2 ve B2 yuvalarına) çift kanallı çalışır. Şu anki durumunuzda, üç RAM takılıysa, muhtemelen tek kanallı çalışıyordur. Dördüncü RAM'i de eşleştirecek şekilde takarsanız çift kanallı modda çalışacaktır. Anakartınızın kullanım kılavuzuna bakarak RAM yuvalarının hangi kanallara ait olduğunu kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde en iyi performansı alabilirsiniz.

Sisteminin çift kanallı mı tek kanallı mı çalışacağı RAM'lerin nasıl takıldığına bağlıdır. Anakartınızın kullanım kılavuzuna bakmanızı öneririm; genellikle hangi yuvaların çift kanal desteği için birlikte kullanılması gerektiği belirtilir. Eğer iki RAM'i aynı renkteki veya numaralı yuvalara takarsanız çift kanallı çalışma olasılığı yüksektir. Eğer farklı renk/numaralı yuvalara takarsanız tek kanallı çalışabilir. BIOS'tan da RAM bilgilerine ulaşabilirsiniz, orada çalışma modunu görebilirsiniz.

3600 MHz RAM'lerin eşleşmesi önemli Eğer iki tane 8GB RAM'in varsa ve bunları yan yana taktıysan çift kanallı çalışır. Dördüncü RAM'i taktığında, eğer aynı hız ve kapasitede ise çift kanallı çalışma devam eder. Farklı ise, sistem muhtemelen kalan iki modülü çift kanallı olarak kullanmaya çalışır ve dördüncüyü tek kanallı olarak ekler. BIOS'tan RAM konfigürasyonunu kontrol edip, çift kanal olup olmadığını görebilirsin. Sistem bilgilerine bakman da faydalı olabilir.

Geri