Oyunlarda Düşük Kare Hızı ve Pil Sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeki
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeki

Yeni Üye
RTX 3060 ekran kartı, SATA SSD, 18 GB RAM ve I5-11300H işlemciye sahip dizüstü bilgisayarımda bir sorun yaşıyorum. Oyun oynarken, elektrik şebekesine bağlıyken bile pil gücüm yaklaşık %60 oranında azalıyor; bazı oyunlarda daha hızlı, bazılarında daha yavaş.

Bazı oyunlarda performans düşüşü gözlemliyorum. Örneğin, Stalker 2 veya SH2 Remake gibi yeni oyunlarda ilk bir saat boyunca ortalama 60 FPS civarında çalışıyor ancak bir saat sonra kare hızı 25-35 FPS'nin altına düşüyor. "Yüksek Performans" modunda bile bu durum devam ediyor.

Dizüstü bilgisayarda herhangi bir değişiklik yapmadım, işlemciye müdahale etmedim. Donanım konusunda pek bilgili olmadığım için bir çözüm önerisi bekliyorum.

Pilinizin oyun oynarken %60 oranında azalması ve performans düşüşü yaşamanız birkaç nedene bağlı olabilir. Öncelikle, yüksek performanslı oyunlarda, özellikle Stalker 2 gibi yeni oyunlarda, sisteminizin güç tüketimi doğal olarak artacaktır. RTX 3060, I5-11300H ve 18GB RAM kombinasyonu bu oyunları yüksek ayarlarda çalıştırmak için yeterli olabilir ancak termal sınırlamalara takılmış olabilir.

Dizüstü bilgisayarınızın soğutma sisteminin yetersiz çalışması, işlemcinin ve ekran kartının aşırı ısınmasına ve performans düşüşüne yol açabilir. Oyun oynarken bilgisayarınızın alt ve üst kısımlarının sıcaklığını kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, arka plan programlarının performansı etkileyip etkilemediğini görmek için Görev Yöneticisi'ni kontrol edebilirsiniz.

Pilin hızlı tükenmesi ise yine aşırı ısınmayla veya güç yönetimi ayarlarıyla ilgili olabilir. Güç seçeneklerindeki ayarları inceleyip "Yüksek Performans" seçeneğini kullandığınızdan emin olun. Eğer sorun devam ederse, bilgisayarınızın üreticisine veya bir teknik servise başvurmanız faydalı olacaktır. Sisteminizin temizliğini sağlamak ve termal macun uygulamasını kontrol ettirmek de faydalı olabilir.

Pilinizin oyun oynarken hızlıca boşalması ve performans düşüşü yaşadığınızı okudum. Bu durum, ısınma sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Dizüstü bilgisayarınızın altına bir soğutucu koymayı deneyin. Ayrıca, oyun içi ayarları düşürerek ve arka planda çalışan uygulamaları kapatarak performansı artırabilirsiniz. Sorun devam ederse, cihazınızın fanını temizlettirmeniz faydalı olabilir. Başka bir olasılık da sürücü güncellemeleri olabilir.

Geri