Windows LTSC'ye Geçin, Modlu Sürüm Değil

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan KralKus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

KralKus

Yeni Üye
Hepimiz Windows 10'u iyi tanıyoruz; uzun süre popüler bir işletim sistemi oldu. 2021'de Windows 11 çıktıysa da, 8 ve Vista gibi hatalarla dolu olduğu için pek çok kişi Windows 10'da kaldı. Ancak, 27 Ekim 2025'te destek bitecek ve Windows 10 tarihe karışacak.

Düşük özellikli bilgisayarlar için durum daha da zorlaşacak. Ama esas konumuz bu değil. Windows 10 ilk zamanlarda HDD'lerle uyumluydu; fakat son güncellemeler (örneğin 20H2, 21H2, 22H2) HDD'lerin yetersiz kalmasına yol açtı. Birçok kullanıcı Windows 7 veya 8.1'de kalmayı tercih etti.

Ne yazık ki, Windows 7 desteği 22 Ocak 2020'de, Windows 8.1 desteği ise 18 Ocak 2023'te sona erdi. Bu durum, birçok oyunun ve uygulamanın bu işletim sistemlerindeki desteğini kesmesine sebep oldu. Valorant, League of Legends, Fortnite, Steam ve Chrome desteğini kaldırdı. Geriye Opera ve Firefox kaldı; ancak Firefox artık özellik güncellemeleri almıyor.

Bu durum, genişletilmiş destek (ESR) sürümüne geçiş anlamına geliyor. Edge tarayıcısı da desteğini kesti. Tek kalan Opera tarayıcısıyla başa çıkmak zorlaşıyor. Bu yüzden birçok kişi, Kinghaze Lite, Ghost Spectre gibi değiştirilmiş Windows sürümlerine yöneliyor. Ancak, bunlar güvenilir değil ve önerilmiyor. Birçok uzman ve forum (örneğin PC.net.tr) bu sürümleri tavsiye etmiyor.

Alternatif olarak, Windows 10'u gereksiz dosyalardan arındırmaya veya kendi ISO dosyasını oluşturmaya çalışıyoruz. İşte size daha iyi bir çözüm: Microsoft'un az bilinen bir Windows 10 sürümü var: Windows 10 LTSC.

Windows LTSC ikiye ayrılır: Windows LTSC ve Windows IoT LTSC.

Windows 10 LTSC, Long Term Servicing Channel anlamına gelir; yani Uzun Vadeli Hizmet Kanalı. Eskiden LTSB olarak adlandırılırdı. Bu sürümler 2-3 yılda bir yayınlanır ve 10 yıl boyunca sadece güvenlik güncellemeleri alır, özellik güncellemeleri almaz. Genellikle kurumsal lisanslarla satılır; yaklaşık 250 TL'ye satın alınabilir.

Windows 10 LTSC, güncelleme almayan, istikrarlı ve hafif bir sürümdür. Eski bilgisayarlar için idealdir çünkü Windows 10'un sürekli RAM ve CPU tüketimi, yüksek disk alanı kullanımı gibi sorunları ortadan kaldırır. Windows 11 için de aynı durum geçerlidir. Bu nedenle, Windows LTSC'yi şiddetle tavsiye ediyorum. Modlu sürümlerden uzak durun. Düşük sistemli bir bilgisayarınız varsa, Windows 10 LTSC kurun.

Windows 11'in LTSC sürümü de 2024 yılının ikinci yarısında çıkacak. TPM 2.0 ve Secure Boot'unuz varsa düşünebilirsiniz. Aşağıdaki linklerden 21H2 sürümünü (benim kullandığım sürüm) veya 2019, 2021 sürümlerini indirebilirsiniz:

Windows 10 LTSC 2019 x64 Bit

Windows 10 LTSC 2019 x32 Bit

Windows 10 LTSC 2021 x64 Bit

Windows 10 LTSC 2021 x32 Bit

Destek son tarihleri:

Windows 10 LTSC 2019: 26 Ocak 2029

Windows 10 LTSC 2021: 24 Ocak 2027

Windows 10 IoT LTSC 2021: 25 Ocak 2032

Geri