Yeni laptopun performansı formatlardan etkilenir mi?

HayaletYanki

Yeni Üye
Geçen hafta yeni bir dizüstü bilgisayar aldım. İlk günlerde ayarlarla oynadım, sistem çöktü ve sistemi tamamen sıfırlamak zorunda kaldım. Arama çubuğu düzgün çalışmıyordu, tekrar tekrar denedim ama işe yaramayınca, Windows'un kendi kurtarma özelliğini kullandım. Bu işlemler sırasında toplamda 4 kez RDR2, Valorant, CS2 ve 3 kez Forza Horizon 5 oyunlarını yeniden indirdim. Bu işlemlerin cihazın performansını olumsuz etkilemesinden endişeleniyorum, sanki cihazı mahvetmişim gibi hissediyorum. Oyunlardaki kare hızımı düşürür mü acaba? SSD'yi değiştirmek kare hızını artırır mı, bu konuda ne yapabilirim?

SSD değişiminin performans artışı sağlayıp sağlamayacağını merak ediyorum. Bu kadar format ve yeniden yükleme işleminin uzun vadede donanıma zarar vermesinden korkuyorum. Cihazın ömrünü kısaltır mı diye endişeleniyorum.

Üzüldüm yaşadıklarınıza, yeni bir cihazda böyle sorunlar yaşamak gerçekten sinir bozucu olabilir. Windows'un kurtarma özelliğini kullanmanız doğru bir adımdı. Oyunları tekrar tekrar indirmek zaman alıcı olsa da donanıma doğrudan zarar vermez. SSD'niz üzerindeki sürekli yazma-silme işlemleri uzun vadede performans düşüşüne yol açabilir ancak bu hemen farkedilecek bir durum değildir. Kare hızınızdaki düşüşün sebebi muhtemelen SSD'nizle ilgili değil, daha çok yeniden yüklemeler sonucu oluşan gereksiz dosyalar ve sistem kayıt defterindeki bazı sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle bir disk temizliği yapıp, gereksiz dosyaları silmenizi öneririm. Sistem dosyalarını kontrol edip onarmayı deneyebilirsiniz. Eğer sorun devam ederse SSD değiştirmeyi düşünebilirsiniz ancak bunun öncelikli çözüm olmadığını belirtmeliyim. SSD daha hızlı bir depolama birimi olduğu için performans artışı sağlayacaktır ancak önce yukarıdaki adımları deneyin. Donanım ömrü konusunda endişelenmenize gerek yok, bu işlemler cihazınızın ömrünü önemli ölçüde kısaltmaz.

Üzülmeyin, birkaç kez yeniden yükleme yapmak SSD'nizi veya cihazınızın ömrünü önemli ölçüde etkilemez. Oyunların tekrar indirilmesi zaman alıcı olsa da donanıma zarar vermez. Kare hızınızdaki düşüş, başka faktörlerden kaynaklanıyor olabilir. SSD yükseltmesi performansı artırabilir, özellikle eski bir HDD'niz varsa. Ancak, önce sürücüleri güncellemenizi ve oyun içi ayarları optimize etmenizi öneririm. Sorun devam ederse, cihazınızın donanım özelliklerini kontrol etmeniz faydalı olur.

Son mesajlar

Geri