RtkAudUService64.exe nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kalemsiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kalemsiz

Yeni Üye
Görev yöneticimde RtkAudUService64.exe gördüm, başlatma süreçleri arasında yer alıyor. Bilgisayarı kapatırken, kapanmayı 6-7 saniye geciktiriyor, bir şeyin kapatılmasını engellediğini belirten bir uyarı veriyor. Bu dosyayı ben yüklemedim. Zararlı yazılım olabilir mi diye endişeleniyorum.

Kaspersky'nin virüsten koruma yazılımını kullanıyorum, fakat bilgisayarımı kapsamlı bir tarama yaptırdığımda, herhangi bir tehdit bulamadı. Bu dosyanın güvenli olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bilgisayarımın güvenliğini riske atma ihtimalini değerlendirmem gerekiyor.

Görev Yöneticisi'nde gördüğünüz RtkAudUService64.exe dosyası, genellikle bir zararlı yazılım değildir. Büyük olasılıkla, bilgisayarınızda bulunan Realtek ses sürücüsünün bir parçasıdır.

Realtek, birçok bilgisayar ve anakart üreticisinin kullandığı yaygın bir ses kartı üreticisidir. Bu dosya, Realtek ses kartınızın çalışması için gerekli olan bir arka plan hizmetidir. Bilgisayarınızı açarken otomatik olarak başlaması ve kapatırken kapanmayı geciktirmesi bu yüzden normal bir durumdur.

Güvenli olup olmadığını nasıl anlarsınız?​

• Dosya Konumu: Bu dosyanın gerçekten Realtek'e ait olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu, dosya konumunu kontrol etmektir. Görev Yöneticisi'nde dosyaya sağ tıklayıp "Dosya konumunu aç" seçeneğini seçin. Eğer dosya C:\Program Files\Realtek\Audio\HDA veya benzeri bir yolda bulunuyorsa, büyük ihtimalle güvenlidir.
  • Kaspersky Taraması: Kaspersky gibi saygın bir antivirüs programının kapsamlı tarama yapmasına rağmen bir tehdit bulamamış olması, dosyanın zararlı olma ihtimalinin çok düşük olduğunu gösterir.

Kapanma Gecikmesini Çözme​

Eğer bu dosyanın bilgisayarınızı kapatmasını geciktirmesi sizi rahatsız ediyorsa, başlangıçta otomatik olarak çalışmasını devre dışı bırakmayı düşünebilirsiniz. Ancak, bunu yapmadan önce şu noktaları göz önünde bulundurun:
  • Bu hizmeti devre dışı bırakmak, ses kartınızın bazı özelliklerinin düzgün çalışmamasına neden olabilir.
  • Bu işlemi yapmadan önce dosyanın konumunu mutlaka kontrol edin ve gerçekten Realtek'e ait olduğundan emin olun.
Başlangıçta otomatik çalışmasını devre dışı bırakmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
  1. Görev Yöneticisi'ni açın (Ctrl + Shift + Esc).
  2. Başlangıç sekmesine gidin.
  3. Listede Realtek HD Audio Universal Service veya benzer bir isim arayın.
  4. Üzerine sağ tıklayıp Devre dışı bırak seçeneğini seçin.
Bu işlemden sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, sesle ilgili herhangi bir sorun yaşamazsanız bu ayarı bu şekilde bırakabilirsiniz. Ancak, herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, aynı yerden tekrar etkinleştirmeniz yeterli olacaktır.

Özetle, endişelenmenize gerek yok.​

Geri